Brussel, 3 juli 2018.

Deze week kregen 12 regionale samenwerkingsverbanden, waaronder 3 samenwerkingsverbanden uit West-Vlaanderen, definitief groen licht om meer hulpverleners in te zetten en te starten met sneller inzetbare en beter afgestemde hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen. Elke regio krijgt 1 miljoen euro van de Vlaamse overheid om minimaal 200 extra gezinnen te begeleiden. In totaal zullen zo’n 2.400 gezinnen extra geholpen worden.

De laagdrempelige jeugdhulp wordt in 2018 en 2019 structureel versterkt. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, trekt in totaal 15 miljoen euro uit. 1 miljoen per samenwerkingsverband.

500 organisaties
De eerste 12 regionale samenwerkingsverbanden, waarbij zo’n 500 lokale organisaties betrokken zijn, gaan van start. Het idee is om niet alleen laagdrempelig te werken, maar ook om de samenwerking tussen verschillende sectoren in welzijn en onderwijs te verbeteren.

Binnen de maand geholpen
Centraal is dat elke hulpvraag binnen de maand wordt beantwoord. Vanaf dan blijft de hulp aanwezig bij de jongere en het gezin, ook in periodes waarop gewacht wordt op het meest geschikte aanbod om de hulpvraag te beantwoorden. In complexere situaties, waar bv. verschillende organisaties met 1 gezin werken, wordt 1 plan uitgewerkt.

Welzijn én onderwijs
De regionale samenwerkingsverbanden bestaan uit diverse organisaties en diensten uit het welzijns- en het onderwijslandschap (van het algemeen welzijnswerk, CLB’s, over de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdzorg, organisaties voor personen met een handicap, centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning…. tot lokale besturen)

12 regio’s starten
De goedgekeurde regio’s gaan aan de slag met de nieuwe samenwerking. In het najaar wordt verwacht dat alles operationeel is en kunnen de eerste extra gezinnen effectief geholpen worden.

“Het enthousiasme op het terrein is groot voor deze innovatieve aanpak”, zegt Stefaan Van Mulders, leidend ambtenaar van Jongerenwelzijn namens het aansturingscomité van de jeugdhulp. “Dit is waar jeugdhulp voor staat. Er wordt nu over de grenzen heen van verschillende sectoren samengewerkt in belang van jongeren en gezinnen die ondersteuning nodig hebben. “

In de Provincie West-Vlaanderen werden 3 samenwerkingsverbanden goedgekeurd, waaronder ook het Samenwerkingsverband Jeugdhulp Westhoek. Onderstaand een overzicht van de 3 startende West-Vlaamse samenwerkingsverbanden. De kernpartners staan in voor de verdere regionale coördinatie en communicatie.

PROVINCIE WEST-VLAANDEREN
Samenwerkingsverband: Jeugdhulp Westhoek

Kernpartner: Westhoekoverleg

Lien De Vos

Woumenweg 100, 8600 Diksmuide
051 51 94 35

welzijnsplatform@westhoekoverleg.be

Regioafbakening: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke.

Samenwerkingsverband: Midden West-Vlaanderen

Kernpartner: Vrij CLB – Roeselare

Patrick Lancksweerdt

Kattenstraat 65, 8800 Roeselare

Patrick.lancksweerdt@clbroeselare.be en kenneth.vandaele@clbroeselare.be

Regioafbakening: Ardooie, Dentergem, Hooglede, Ingelmunster, Ezegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselaere, Ruiselede, Staden, Tielt en Wingene

Samenwerkingsverband: Konekti

Kernpartner: W13

Sammy Decoene

President Kennedypark 10, 8500 Kortrijk

Sammy.decoene@welzijn13.be

Regioafbakening: Menen, Wevelgem, Wervik, Kortrijk, Kuurne, Harelbeke, Lendelede, Waregem, Wielsbeke, Deerlijk, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Spiere-Helkijn.