Header
---

Nieuwsbrief maart 2018

• Leader Westhoek zoekt vernieuwende landbouwprojecten

• TENTOONSTELLING 25 jaar Landinrichting De Westhoek, een terugblik

• Nieuwe publicaties Toerisme Westhoek

• #ZorgLokaal begint bij jou

• Energieverlies van woning aantonen

• [UITNODIGING] Lancering 2de fase Partons 2.0 op 16 maart 2018

• [UITNODIGING] Over natjes en droogjes in de Westhoek op 22 maart 2018

• [SAVE THE DATE] Weekend van het volkscafé op 13 en 14 april 2018

• [UITNODIGING] Studiebezoek Noord-Frankrijk - Werk maken van een succesvol lokaal duurzaam beleid op 22 en 23 mei 2018

• SCHRIJF JE IN en DOE MEE aan het Waterfront op 29 juni 2018

---

Leader Westhoek zoekt vernieuwende landbouwprojecten

---

TENTOONSTELLING 25 jaar Landinrichting De Westhoek, een terugblik

25 jaar lang was de noordelijke Westhoek het werkterrein waar de Vlaamse Landmaatschappij aan landinrichting deed. Samen met een bonte verzameling aan partners werd geïnvesteerd in de open ruimte van dit bijzondere stukje West-Vlaanderen.  

De fototentoonstelling in Bezoekerscentrum De Blankaart toont een selectie van 25 plekjes waar we in die 25 jaar een bijzondere band mee kregen. Soms omdat ze symbool staan voor het doel dat we voor ogen hadden, vaak omdat we ze heringericht hebben, en altijd omdat ze voor ons de charme van de Westhoek in beeld brengen.

Toegang is gratis en kan elke dag in maart van 13.30 tot 16.30 u en van april tot juni tot 17.30 u.

Meer info

---

Nieuwe publicaties Toerisme Westhoek

2018 wordt een jaar vol boeiende ontdekkingen en ervaringen voor wie met vakantie komt naar de Westhoek.

De nieuwste Westhoekpublicaties bundelen heel wat leuke ideeën om de regio te verkennen.  Het nieuwe magazine dat wordt verspreid via Libelle, bundelt heel wat tips om grenzeloos te genieten van alle troeven van de regio.

Alle publicaties zijn gratis te verkrijgen bij de diensten voor toerisme.

Meer info

---

#ZorgLokaal begint bij jou

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten lanceerde op 21 februari de campagne ‘Zorg voor de mens centraal begint Lokaal’. Een campagne met de ‘Z’ van Zorg. De ‘Z’ staat symbool voor warme, krachtige en menselijke zorg voor iedereen. Je kan het campagnemateriaal vanaf volgende week gratis downloaden en gebruiken in je eigen communicatie.

Meer info

---

Energieverlies van woningen aantonen

De ‘thermocar’ van WVI reed in de nacht van 8 op 9 februari rond in Kortemark om de gevels van meer dan 250 woningen te scannen op energieverliezen. Straatthermografie of beter gevelscan is een relatief nieuwe meettechniek die het energieverlies van een woning in beeld brengt van muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties, vochtproblemen, … Via een unieke warmtefoto wordt het energieverlies ‘zichtbaar’ gemaakt voor de bewoners.

WVI rolt deze dienstverlening uit in de gemeenten Kortemark, Lo-Reninge en Oostkamp die tevens perfect aansluit bij de doelstellingen (20% minder CO2-uitstoot tegen 2020) die werden vooropgesteld in het Burgemeestersconvenant.

Meer lezen

---

[UITNODIGING] Lancering 2de fase Partons 2.0 op 16 maart 2018

De partners van het Interreg V-project “Partons 2.0” (Participatieve ontwikkeling van de streek) nodigen u graag uit op de lancering van de 1e grensoverschrijdende projectenoproep in het landelijke gebied van de grensoverschrijdende Westhoek.

Partons 2.0 wil bijdragen aan de participatieve ontwikkeling van de streek, in het bijzonder via het versterken van het dienstenaanbod voor de inwoner in het landelijke gebied van de grensoverschrijdende Westhoek. Bij de lancering van de projectenoproep “innovatie in landelijke dienstverlening” bouwen we verder op opgedane ervaringen uit de pilootprojecten, goede voorbeelden die we hebben leren kennen en de ideeënbus van Partons 2.0. Wij bieden de geselecteerde projecten van deze oproep een begeleiding op maat aan.

Uitnodiging en inschrijving

---

[UITNODIGING] Over natjes en droogjes in de Westhoek op 22 maart 2018

Klimaatverandering heeft ook bij ons gevolgen.
In de lente 2016 stroomden delen van de Westhoek onder door de vele regen. Er volgde een uitzonderlijke droogte in het voorjaar en de zomer van 2017.
Onderzoek toont aan dat we ons moeten voorbereiden op een toename aan overstromingen én watertekorten, verzilting, bodemerosie en hittegolven.
Hoe doen we dat?
Op 22 maart, Wereldwaterdag komt Patrick Willems, hoogleraar aan de KULeuven en expert waterbeheer, meer vertellen over de concrete gevolgen van klimaatverandering (overstromingen, droogte) in Vlaanderen.

Deelnemen aan deze infoavond in CC Kruispunt te Diksmuide is gratis. 

Deze infoavond kadert binnen Waterlanders en wordt georganiseerd door Regionaal Landschap Westhoek, Stad Diksmuide, Stad Ieper, Gemeente Langemark-Poelkapelle, Gemeente Kortemark, Gemeente Heuvelland, Gemeente Houthulst, Veurnse milieuraad, Inagro en de Provincie West-Vlaanderen.

---

[SAVE THE DATE] Weekend van het volkscafé op 13 en 14 april 2018

Swingende optredens, bierproeverijen, volksspelen, een streekmarkt…als er één weekend is waarop je de ambiance in de Westhoekse kroegen in volle glorie beleeft, is het wel tijdens dit Weekend van het volkscafé.

In deze 5de editie zullen meer dan 80 volkscafés in de Westhoek én in de grensgemeenten van Frans-Vlaanderen zich op hun best tonen. Maar natuurlijk zijn de volkscafés ook de rest van het jaar bruisende ontmoetingsplaatsen voor locals en toeristen waar je de lekkerste Westhoekbieren proeft. Mis zeker ook de ‘Picon Maison’ niet, de bekendste grensaperitief van de regio.

Meer info

---

[UITNODIGING] Studiebezoek Noord-Frankrijk - Werk maken van een succesvol lokaal duurzaam beleid op 22 en 23 mei 2018

In mei nemen we u graag mee op ontdekking naar onze Noord-Franse buren. We gaan de boer op in de departementen 'Nord' en 'Pas de Calais' en bezoeken enkele inspirerende lokale, Franse praktijken. Thema's die aan bod komen zijn energie, biodiversiteit in de stad, burgerbetrokkenheid, duurzame mobiliteit en duurzame wijken, water, korte keten… We krijgen er onder meer een rondleiding in de gemeenten Loos-en-Gohelle en Grande-Synthe en bezoeken er ook een inspirerend lokaal voedselproject in de regio.

Bekijk het programma in detail.

Het aantal deelnemers is beperkt dus wees er snel bij!

---

SCHRIJF JE IN en DOE MEE aan het Waterfront op 29 juni 2018

In 1918 eindigde WOI. 100 jaar later komen we samen tijdens het Waterfront om de toekomst, de hoop en de verzoening te vieren. Op vrijdag 29 juni 2018 zijn 6.000 participanten nodig om 3.000 bootjes vast te houden, 2 per bootje, tussen Zeebrugge en Oostende. Hou een bootje vast op het water en pen er een hoopvolle ‘boot’-schap op. Canvas zendt het Waterfront rechtstreeks uit.

Schrijf je hier in!

---
---